Stichting Peutercentra Arnhem
Samen spelen,
samen leren

Pedagogisch Medewerkers voorschoolgroep m/v

Pedagogisch Medewerkers (invalkrachten) m/v

Pedagogisch Medewerker met antroposofische achtergrond m/v

Vakantierooster 2019/2020

Zomervakantie 5 juli 2019 tot en met 16 augustus 2019
Herfstvakantie 14 oktober 2019 tot en met 18 oktober 2019
Kerstvakantie 23 december 2019 tot en met 3 januari 2020
Voorjaarsvakantie  24 februari 2020 tot en met 28 februari 2020                    
Meivakantie 27 april 2020 tot en met 8 mei 2020
Zomervakantie 13 juli 2020 tot en met 21 augustus 2020

Deze data kunnen afwijken per locatie

SPA volgt de landelijke feestdagen:

Tweede paasdag 13 april 2020                                                   
Hemelvaartsdag 21 mei 2020                                                               
Tweede Pinksterdag 01 juni 2020

 

Certificaat Geschillen Commissie Kinderopvang.

Hieronder vindt u een directe link naar het behaalde certificaat en jaarverslag klachten van de Geschillen Commissie

Nieuwsbrief

Hieronder vindt u een directe link naar onze zomernieuwsbrief. Wij wensen u graag een hele fijne vakantie toe!

Nieuwe directeur-bestuurder

Vanaf 1 juni heeft SPA een nieuwe directeur-bestuurder: Mario Lamers. In onze nieuwsbrief leest u meer over hem.

Jaarverslag SPA 2018

Nationale voorleesdagen bij Jacobijntje

Hoog bezoek bij SPA's Jacobijntje: Burgemeester Ahmed Marcouch én Jochem van Gelder.
Van 24 januari tot en met 3 februari zijn de nationale voorleesdagen en Ahmed Marcouch kwam voorlezen uit het prentenboek 'Ssst Tijgertje slaapt' van Britta Teckentrup. Een gezellig feest voor peuters, ouders en zo te zien ook voor de burgemeester zelf. Jochem van Gelder was aanwezig om opnames te maken voor een nieuw televisieprogramma. 

Nieuw in Rijkerswoerd: de Speelmorgen

De Speelmorgen is een ontmoetingsplaats in de wijk voor ouders en hun kinderen tussen 1 en 2 jaar oud. Kinderen spelen met of naast elkaar, ze observeren elkaar en leren van elkaar. De speelmorgen laat u vast kennis maken met het ‘Spelend leren’, zoals dat op het peutercentrum vanaf de leeftijd vanaf twee jaar wordt aangeboden. Voor ouders is de Speelmorgen een mooie mogelijkheid om andere ouders uit de buurt te leren kennen en ervaringen uit te wisselen. Of het nu gaat om opvoeding, ontwikkeling, combinatie werk en kind(eren), voeding of zindelijkheid, alles is bespreekbaar. 

Niets menselijks is dieren vreemd ...

De medewerkers van SPA en SPO hebben een leerzaam personeelsuitje gehad in Burgers Zoo.  Het thema van deze dag was 'niets menselijks is dieren vreemd' over het gedrag van mens en dier en dan vooral de overeenkomsten en verschillen. Zeker interessant en een bijzonder geslaagde dag voor al onze medewerkers!

Zomerschool

Ook in de zomer zijn onze peuters gewoon naar school geweest: de zomerschool! Peuters met een taalachterstand konden hier tijdens de zomer op een boeiende en spelenderwijze manier werken aan een verdere groei van hun kennis van de Nederlandse taal.

Warme overdracht; van peuter naar kleuter

Gespreksavond wensen en verwachtingen Oudercommissies SPA en SPO

Op 9 en 11 mei jl. hebben wij een informatie - en inspiratie avond georganiseerd voor leden van de oudercommissie en leidsters. Hiervoor hebben wij David Kranenburg en Hieke Kapsenberg van de Stichting Actief Ouderschap uitgenodigd. David Kranenburg gaf een inleiding  over de rol en taken van de oudercommissie, vervolgens gaf Hieke Kapsenberg een inspirerende inleiding over de het ‘Spelend leren’ en wat dat betekent voor de ontwikkeling van peuters. Tevens werd aandacht besteed aan de ‘Warme overdracht’ naar de basisschool.   Een druk bezochte en inspirerende avond! Lees hieronder meer over dit onderwerp.

 

Vanaf september 2017 is de wijk Heijenoord een speelplek rijker. Stichting Peutercentra Arnhem (SPA) opent de derde locatie van de Karbonkel. In Arnhem-Zuid al een begrip, in Noord binnenkort ook.

De Karbonkel is een antroposofisch getinte peutercentrum, waar kinderen vanaf 2 jaar welkom zijn. Ze vinden er een warme, sfeervolle en huiselijke omgeving waarin ze andere kinderen ontmoeten. Er wordt veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, die de fantasie prikkelen en opbouwend werken. Er mag nog écht vrij gespeeld worden. Er is volop aandacht voor de natuur door veel buiten te zijn en de jaarfeesten te vieren. De voedingsmiddelen die gebruikt worden zijn biologisch van aard.

Kom kennismaken!
Om ouders en de peuters kennis te laten maken met de Karbonkel en haar manier van werken, organiseren we een aantal informatiebijeenkomsten. U kunt dan zelf ervaren hoe leuk het is om bij ons te komen spelen en leren. De informatiebijeenkomsten zijn op:
Woensdag 13 september: 12.30 – 14.30 uur Arnhem Noord Gentiaanstraat 25
Zaterdag 23 september: 10.00 – 12.30 uur locatie Arnhem Noord Gentiaanstraat 25
Wil je een persoonlijk gesprek of aanvullende informatie dan kun je bellen met
Will Naus: 06 - 53 19 93 38

De Spil, ondertekening samenwerkingsovereenkomst

Op vrijdag 14 april werd de samenwerkingsovereenkomst Kind Centrum de Spil in Malburgen West ondertekend door de bestuurders en managers. Ook werd het nieuwe logo onthuld met als afsluiting een feest en een voorstelling door de kinderen.

De open dag van zaterdag 18 maart is, ondanks de regen, heel goed bezocht. We kijken terug op een mooie dag, veel bezoekers en enthousiaste peuters. Hierboven ziet u een kleine foto impressie.

Woensdag 8 maart werd door de bestuurders SPA (Corine Hennekes) en Delta (Ruud Beekhuizen) de intentieverklaring getekend om kindcentrum De Kringloop 0 tot 12 jaar te vormen.  

Hieronder ziet u de meest actuele nieuwsbrief van de SPA, onder meer over het ontwikkelrecht en de open dag in 2017. Alle medewerkers van de SPA wensen u graag een fijne kerstvakantie en een mooi en gezond 2017!

Lapjeskat valt op!

De Lapjeskat werkt aan de bekendheid in het spijkerkwartier. De nieuwe raambelettering en een opvallend stoepbord maken het peutercentrum van de SPA extra opvallend en zichtbaar voor iedereen!

Tromgeroffel op peutercentrum de Trommelaar

Op woensdag 23 november is met het maken van een verfschilderij door 15 peuters samen met Ron König de aftrap gegeven voor de publiciteitscampagne voor het ontwikkelrecht. 

Vandaag is onderwijswethouder Ron König op bezoek geweest bij de peuters van peutercentrum de Trommelaar. Hij werd enthousiast ontvangen door trommelende peuters en mocht zelf ook mee spelen en leren.

Het schilderij, gemaakt tijdens de aftrap van de campagne om ouders te wijzen op de nieuwe subsidie, met daarbij nog een cadeau (verrassing), werd bij deze gelegenheid aan de peuters van het peutercentrum de Trommelaar overhandigd.

Vanaf 1 januari 2017 hebben alle peuters in Arnhem recht op 4 dagdelen of 12 uur peuteropvang. Peutercentrum de Trommelaar is een van de 27 locaties van Stichting Peutercentra Arnhem. Deze stichting heeft al bijna 50 jaar ervaring met peuteropvang.

Momenteel spelen en leren er  ruim 1000 peuters bij de SPA Peutercentra. Spelend leren en ontdekken in een uitnodigende en veilige omgeving. Meld uw kind aan voor de allerleukste voorbereiding op de basisschool!

Maak gerust een afspraak voor een rondleiding bij een van onze locaties, u bent van harte welkom!

Kick-off: peuters vanaf 2 jaar naar peuteropvang!

Vandaag kliederden en spatterden peuters en wethouder Rön Koning er flink op los! Spelenderwijs werd hiermee de aftrap gegeven voor een campagne die ouders wijst op een nieuwe subsidie. Peuters kunnen namelijk per 1 januari eerder én vaker naar de peuteropvang! Voor meer info, zie www.arnhem.nl/peuteropvang
Of bekijk de brochure hieronder!

De foto's zijn gemaakt door Jaro van Meerten.

Tarieven 2017

De nieuwe tarieven voor 2017 van de SPA zijn bekend, klik hieronder om ze te bekijken of kijk op de pagina tarieven.

SPA ... for you

Klaar voor de start ... af!

Zo zie je maar, de peuters van de SPA kunnen gewoon alles. Hier ziet u Team Blokkendoos in actie. Zij deden mee met de hoogte 80 loop en ook nog gewonnen! Aan de blije gezichten te zien met veel plezier en een heerlijk zonnetje erbij! 

Feestjes bij de Karbonkel

Feest bij de Karbonkel: allereerst een verjaardagsfeestje.
De tweede foto laat zien hoe de peuters zelf appelmoes maken ter ere van het Michaelsfeest.

Verlengde openstelling

Enige tijd geleden heeft Stichting Peutercentra Arnhem de behoeften van ouders gepeild ten aanzien van de peuteropvang. Uit deze peiling is naar voren gekomen dat:

  • veel ouders zouden willen dat hun kind meer dagdelen zou kunnen komen
  • er een grote behoefte is aan langere openingstijden
  • samenwerking, afstemming en aansluiting met de basisscholen van groot belang wordt geacht
  • er interesse bestaat voor aanvullende activiteiten zoals muziek, dans, beweging en creatieve vaardigheden

We zijn met deze resultaten aan de slag gegaan en inmiddels werken er al meerdere peutercentra met verlengde openstelling en diverse activiteiten zoals peuteryoga.

Zowel peutercentrum Calluna als het Zandkasteel start na de zomervakantie met de verlengde openstelling. Wat dit betekent kunt u teruglezen op de pagina's van de twee peutercentra (te vinden via locaties) maar ook door hieronder te klikken.

 

Nieuwsbrief

De laatste ontwikkelingen omtrent de Kinderopvang en de SPA voor u samengevat, lees hieronder de 'Zomer' Nieuwsbrief van de SPA.

Wij wensen alle lezers een fijne zomervakantie!

Artikel over SPA in For You

Onlangs stond er een mooi artikel over de - peuters van - SPA in ForYou Magazine, zeker de moeite waard om te lezen! U kunt dit doen door op de onderstaande link te klikken.

Artikel SPA in ForYou

Arnhem investeert in ontwikkeling peuters

Vanaf 1 januari 2017 kunnen alle Arnhemse peuters vanaf 2 jaar naar de kinderopvang. Daar kunnen ze gebruik maken van 12 uur opvang per week. De gemeente trekt daar jaarlijks  8 ton voor uit. Met het aantal uren dat kinderen vanaf 2 jaar naar de opvang kunnen loopt Arnhem voorop in Nederland. Lees hieronder het persbericht van de Gemeente Arnhem.

Artikel de Calluna in de Wijkkrant

Onlangs stond er een artikel over de SPA in de wijkkrant Langs Rijn en Rails, hieronder kunt het lezen ...

Peutercentrum de Calluna, al jaren een vertrouwd gezicht in de wijk!

Peutercentrum De Calluna, in het gebouw van de speeltuin Calluna, aan de Callunastraat 54, is al jarenlang een vast ankerpunt in de wijk. Peuters vanaf ongeveer 2,5 jaar zijn welkom om een aantal ochtenden per week te spelen en te leren en zich zo voor te bereiden op de basisschool. Ze vinden er een gezellige omgeving met enthousiaste en betrokken leidsters waar ze andere kinderen kunnen ontmoeten ... 

Meer lezen? Klik hieronder voor het hele artikel!

Kinderen van het AZC naar 't Pompeltje

Op vrijdag 1 juli aanstaande opent Peutercentrum 't Pompeltje van de SPA haar deuren voor de peuters van vluchtelingen die wonen in het AZC Vredenburg in Arnhem. Leidsters Lisanne en Gaby gaan deze groep draaien op woensdag- en vrijdagmiddag. We wensen de kinderen een leuke en leerzame tijd toe!

Hieronder kunt u de folder van het Pompeltje bekijken.

Het Zandkasteel langer open vanaf september!

Stichting Peutercentra Arnhem heeft onderzocht wat ouders belangrijk vinden in kinderopvang, een aantal opvallende resultaten hiervan zijn:

  • veel ouders willen dat het kind meer dagdelen kan komen
  • er is een grote behoefte aan langere dagdelen
  • vlotte samenwerking, afstemming en aansluiting met de basisscholen 
  • interesse voor aanvullende activiteiten zoals muziek, dans, beweging en creatieve vaardigheden

Het team van het Zandkasteel is met deze uitkomsten aan de slag gegaan en na de zomervakantie starten we met een verlengde openstelling tot 14.30 uur op de dinsdag en donderdag. Na het reguliere ochtendprogramma tot 12.00 uur beginnen we met een lunch.
De peuters nemen zelf hun boterham, fruit en drinken mee en er wordt gezamenlijk gegeten. Aansluitend zorgen de pedagogisch medewerkers voor een rustmoment. Er zijn stretchers beschikbaar en er wordt voorgelezen. 
Een groot deel van de middag is vervolgens bestemd voor leuke activiteiten, zoals bijvoorbeeld het maken van muziek, dansen, gymmen, peuteryoga, toneelspelen en knutselen. Meer weten? Kijk dan op de pagina van Het Zandkasteel.

Peuteryoga een succes!

In de maanden mei en juni worden er op een aantal peutercentra van SPA/SPO peuter-yoga lessen gegeven door een deskundige docente. Yoga-juf Maureen Koot maakt kinderen bewust van hun lichaam en zintuigen en nodigt hen uit om samen in beweging te gaan. Met materialen uit de natuur prikkelt zij de zintuigen en laat bijvoorbeeld de kinderen dierenhoudingen nabootsen. Dit alles om te stimuleren dat de peuters geïnspireerd raken om hun eigen talent te herkennen, te ontdekken, te ervaren en zich daarmee te verbinden.

De eerste serie lessen zit er op bij de Calluna en de Karbonkel-plus en het is een succes. De peuters doen graag mee en hebben veel plezier. SPA/SPO onderzoekt nu hoe zij na de zomer op meer uitgebreide schaal peuter-yoga aan kan.

Jaarverslag 2015

Klik hieronder voor het jaarverslag van 2015

Oproep oudercommissie

Op grond van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen (Wko) is het verplicht dat ieder peutercentrum een oudercommissie heeft. De leden van de oudercommissie behartigen de belangen van alle ouders van de kinderen. De oudercommissie heeft een belangrijke adviesfunctie t.a.v. het beleid van het peutercentrum (het bieden van verantwoorde kinderopvang; onder andere m.b.t. voeding, opvoeding, veiligheid en gezondheid; maar ook m.b.t. het pedagogisch beleid; openingstijden; spel- en ontwikkelingsactiviteiten; klachten en klachtenregeling en bijvoorbeeld de prijs van de kinderopvang). De oudercommissie kan verder gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen aan de directeur bestuurder. Naast de wettelijke verplichting vindt SPA het echter ook belangrijk dat er oudercommissies zijn. Het werk in een oudercommissie wordt door velen als leuk en afwisselend ervaren. Op vrijwel alle peutercentra hebben wij een oudercommissie kunnen instellen. Op de peutercentra waar dat nog niet gelukt is blijven we ons inspannen deze in te stellen. Heeft u belangstelling om in de oudercommissie zitting te nemen of wilt u hierover meer informatie, informeer dan bij de leidster of bij leden van de oudercommissie. Ook als het peutercentrum al een oudercommissie heeft kunt u belangstelling tonen. Omdat de peuters na hun tijd op het peutercentrum na de basisschool gaan en ouders dan geen lid meer kunnen zijn van de oudercommissie is er altijd wel enig verloop onder de leden van de bestaande oudercommissies.

Wij nodigen u van harte uit uw eventuele belangstelling voor het werk in de oudercommissie kenbaar te maken.

 

Karbonkel in het nieuws

22 april verschijnt een artikel over de Karbonkel in de wijkkrant van Malburgen.
Klik hieronder om het hele artikel te lezen.

Bambi gesloten op 6 april

Peutercentrum Bambi is op 6 april - in verband met het referendum - gesloten. Ter compensatie zijn wij wel geopend op 7 april.

Open dag op 12 maart 2016

De feestelijke en zonnige open dag bij onze peutercentra is goed bezocht. Peuters en hun broertjes en zusjes kwamen kijken of het leuk spelen is bij de SPA. Ouders, verzorgers, opa's en oma's hebben kunnen zien hoe spelen en leren bij ons op een professionele & leuke manier samengaan.

Nieuwsbrief SPA

Klik hieronder voor nieuwsbrief van de SPA!

Reactie besturen op effecten VVE

De effecten van VVE waren onlangs onderwerp van gesprek in diverse media. Hieronder leest u de reactie van de verschillende besturen in Arnhem.

Tarieven 2016 zijn bekend

Ouders die gebruik maken van een reguliere plaats en kinderopvangtoeslag kunnen aanvragen,  betalen met ingang van 1 januari 2016 € 7,30.  Voor subsidieouders geldt dat zij een inkomensafhankelijke ouderbijdrage, volgens de tabel voor een subsidieplaats, betalen. Ondanks de verhoging van het uurtarief gaat de netto ouderbijdrage per uur omlaag!

Als u gebruik maakt van kinderopvangtoeslag en u wilt weten wat de gevolgen zijn kijk dan hieronder bij netto tarieven 2016 of maak een proefberekening op www.toeslagen.nl. Wij hebben hieronder een aantal voorbeelden uitgewerkt, hieruit blijkt dat u bij een toetsingsinkomen van € 50.000 in 2016 € 2,18 netto per uur betaalt in plaats van  € 2,25 in 2015.

 

Toetsingsinkomen

Netto prijs per uur in 2016

Netto prijs per uur in 2015
€ 30.000 € 1,29 € 1,37
€ 40.000 € 1.77 € 1,84
€ 50.000 € 2,18 € 2,25
€ 70.000 € 3,39 € 3,46
€ 120.000 € 5,66 € 5,71

 

Onderzoek naar openingtijden Peutercentrum
De Gemeenteraden van de gemeenten Arnhem en Overbetuwe hebben eind november 2013 besloten om per 1 september 2014 het peuterspeelzaalwerk onder de Wet Kinderopvang te brengen, dit wordt de financiële harmonisatie genoemd.

Nu de SPA en SPO onder de Wet kinderopvang vallen wordt het mogelijk onze dienstverlening nog beter aan de passen aan de wensen en behoefte van ouders. Het is daarom is belangrijk om inzicht te krijgen in de behoeften van de klanten van de organisatie. Om de behoeften van de huidige klanten en wachtlijstouders te peilen is er een schriftelijke vragenlijst verspreid. De resultaten hiervan zijn samengevat en geanalyseerd door Right Marktonderzoek. De resultaten hiervan kunt u hieronder teruglezen.

Klik op de button samenvatting voor meer informatie.

Voor de bepaling van onze strategie is een Duurzame Inzetbaarheid ESF 2014-2020 subsidie aangevraagd. Deze subsidieregeling wordt uitgevoerd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De subsidieaanvraag is goedgekeurd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De herformulering van de strategie heeft geresulteerd in de notitie:”Uniek Speel/Leerhuis 0-4| Transitie 2015-2017 | Samen spelen & leren in veerkrachtige wijken en dorpen”.

Nieuwe tarieven en wijzigingen 2015
De tarieven voor het jaar 2015 zijn bekend. De middagopenstelling wordt vanaf 1 januari 2015 drie uur. Dit betekent dat de middaggroepen van 13:00 tot 16:00 geopend zijn. Lees meer over de veranderingen per 1 januari 2015.

Opening van een nieuw Peutercentrum!
SPA begint het nieuwe jaar met de opening van een nieuw peutercentrum: een tweede Karbonkellocatie in het Prismagebouw in de wijk Immerloo, Eimersingel-Oost 266 (dicht bij de Parcivalschool). Er start dan een kleinschalig peutergroepje (maximaal 8 kinderen) voor kinderen van 2 tot 4 jaar.

De openingstijden zijn aangepast aan de tijden van de Parcival: maandag, dinsdag en donderdag van 8:30 tot 15:00 uur en vrijdag van 8:30 tot 12:30 uur. Uiteraard is er de mogelijkheid voor kinderen om tussen de middag te rusten of te slapen. Deze nieuwe locatie is een peutercentrum met ruimere openingstijden dan u van ons gewend bent. De antroposofische visie en werkwijze is gelijk aan die van de huidige Karbonkel.

Lees meer over deze werkwijze

U kunt zelf een combinatie van dagen kiezen en u bent vrij in het aantal af te nemen dagen. De prijs wordt berekend naar een afname van 40 weken per jaar.

Gezinnen met twee inkomens kunnen een gedeelte van de ouderbijdrage van de belasting terug krijgen. Niet-toeslagouders, dus de gezinnen met één inkomen, kunnen maximaal voor 6 uur per week (twee maal drie uur) subsidie krijgen; hiervoor wordt ook een inkomensafhankelijke ouderbijdrage  gevraagd.  Voor de overige afgenomen uren betaalt u dan €6,70 per uur. Voor meer informatie kijkt u op de tarievenpagina.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Bel dan met Corine Hennekes (026-352 33 53) of Ilse Tijmensen (026-352 33 55).

Rachel Flink start dit initiatief op. Will blijft op de Parcival locatie. Uiteraard is er veel samenwerking en overleg tussen beide locaties. Mocht u meer informatie willen dan kunt u natuurlijk ook even binnenlopen bij de Karbonkel of bellen met Will ( 06-53 199 338).

U bent van harte welkom op één van de inloopochtenden van de nieuwe locatie:

Zaterdag 15 november 10:00 –  12.00 uur
Woensdag 19 november 10.00 – 12.00 uur
Zaterdag 29 november 10:00 –  12.00 uur

Wet Kinderopvang per 1 september 2014
Zoals u heeft kunnen horen en lezen in de media en in onze nieuwsbrieven, wil het huidige kabinet het peuterspeelzaalwerk qua financiering onder de Wet Kinderopvang brengen. Dit wordt de financiële harmonisatie genoemd.

De Gemeenteraad in Arnhem heeft in november 2013 het besluit genomen om deze financiële harmonisatie per 1 september in Arnhem door te voeren.

De Gemeente Arnhem geeft in de bijgevoegde brief aan waarom dit besluit genomen is, wat de veranderingen zijn en welke overgangsregeling zij heeft getroffen om te zorgen dat er geen kinderen buiten de boot vallen. Wij willen graag benadrukken dat deze nieuwe vorm van educatieve peuteropvang blijft bestaan uit de vertrouwde peuterspeelzaalactiviteiten.

Er verandert niets aan de inhoud van ons werk!

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op!